Зелено училище

зелено училище с. Добромирка

Дати: Предстои!
с. Добромирка ( край В. Търново )
Деца от 5 – 12 години
Образователна програма, развиване на социални умения, походи сред природата, творческо време.

Зелено училище, организирано от ,,Светилник’’, е необикновено преживяване, предназначено да даде неограничено време на децата да се забавляват и опознават света около себе си. Ще се докоснат до един от най-живописните и архитектурни краища на България, а докато научават за българската история и култура, те ще се сприятеляват, ще творят, ще пътешестват из гори и поляни, ще посещават национални туристически обекти и изобщо… ще създават незабравими спомени!

Екипът ни, дори и в учебно време, се стреми да създаде атмосфера на топлина, творчество и забавление за своите деца.
Нашата цел днес е да превърнем учебните дни в специално време, в което децата могат да растат, да играят и да научат нови умения в среда на естествена красота.

Програма

Вижте Програмата

Транспорт

Организиран е от транспортна фирма „РАЯ 98 МП“ ООД. Отпътуване от Дворецът.

Записване

Местата са ограничени!

Галерия

Ще посетим

гр. Велико Търново

Велико Търново е притегателен център за будните българи. Той е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия, за което свидетелстват археологическите разкопки. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава, след което се развива бързо, като в периода XII – XIV век е най-непревземаемата българска крепост, както и културно и духовно средище на България.

Крепост ,,Царевец’’

Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. Разкопките показват, че Царевец, макар и опасан от крепостна стена, не е бил затворена крепост, а истински средновековен град, в центъра на който се е издигал дворецът, църквата „Св. Петка”, множество жилищни и стопански сгради, водохранилища и бойни кули. На най-високата част на Царевец била резиденцията на патриарха, а в непосредствена близост и патриаршеската църква „Възнесение Христово”. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито. Археологическите разкопки на хълма продължават и наяве излизат нови интересни открития.

с. Арбанаси

Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. Селото е притегателен център за туристи не само заради чистия въздух и уникалната гледка, а и заради петте църкви и два манастира, които пазят българския дух и вяра. Престоят в Арбанаси не само отморява, но и вдъхва гордост от историческото минало на нашия народ, от умението му да строи красиво, от майсторството на архитекти и иконописци.

Дивите кактуси на Пушево

Поляната с диворастящи кактуси се намира в местността „Дола“ на около 400 м. югоизточно от центъра на село Пушево. Цъфтят с разкошни, сладникаво ухаещи, жълти и червени цветове. Плодовете им са известни като бодлива круша. Във вътрешността си този екзотичен плод е тъмночервен, плътен и изпълнен с малки ядливи семенца, който ще впечатли малки и големи посетители.

Пещера ,,Бачо Киро”

Тя е първата благоустроена пещера в България и носи името на революционера участник в Априлското въстание (1876 г.) Бачо Киро. Част е от стоте национални туристически обекта. Представлява сложен лабиринт от пещерни галерии и разклонения, дълъг около 3600м. В пещерата има ефектно осветление, което позволява да се видят по-добре разнообразните форми на скалите – „Каменното цвете”, „Медузите”, „Самотен сталактон”, „Слона” и др.

Дряновски манастир ,,Св. Арх. Михаил”

Векове наред Дряновският манастир е сред центровете за развитие на българското християнство и култура. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането. В Дряновския манастир се намира музейната експозиция „Археология и Възраждане”. Експонирани са битови предмети, сечива, монети, керамика и др. от старокаменната и каменно-медната епоха. Основно място в експозицията заема историята на Априлското въстание.

Риболовен комплекс ,,Айтите”

Намира се в подножието на Деветашкото плато. Комплексът е заобиколен от неописуемо красиви скални възвишения приличащи на крепости, горски площи – наситени с широколистни и иглолистни дървета, а въздухът – изключително чист. Разполага и с животински кът и къща за патета.

Средновековен град и крепост „Хоталич“

Това е един от най-добре експонираните археологически обекти в България. Разкрити и консервирани са близо деветдесет жилищни и стопански сгради, обособени в четири „квартала” заедно с три църкви. На труднодостъпния хълм над селището се издига цитадела. В резултат на десетилетия археологически разкопки са проучени и повече от 900 метра крепостни стени, запазени във височина до З м и пет порти. Над цялата местност се издига четириъгълна кула, която осигурява пряка визуална връзка с всички околни крепости.

През 1994 г Хоталич е обявен за паметник на културата с национално значение.

Нашата база в с. Добромирка