Екип

IMG_f6599-49-640x753
Директор ЧНУ "Светилник"
Теофил Стоев

Теофил е от онези млади хора, които носят възхищение и надежда. Роден в Бургас – това е първата причина да търси в “дълбочината на морето” изразяването на твореца. Започва да свири на цигулка от петгодишен и разбира, че дисциплината е ключът към успеха и достигането до начертаните цели.


Участва в национални и международни конкурси, концерти в България и различни държави из Европа – както солово, така и в различни състави и оркестри. Освен в инструментални конкурси участва и в теоретични – по солфеж и елементарна теория с престижни награди. Теорията не е любимата материя на малките музиканти, /а и на големите/, но солфежът, и въобще теорията на музиката, могат да бъдат нещо много интересно за тези, които изучават музикален инструмент. учителят е този, който трябва да преобрази трудното в леснодостъпно.

Теофил Стоев е и млад композитор – негови произведения се изпълняват наред с произведенията на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Петър Христосков. Той е музикален директор в “Дворецът на щастливите хора” и преподавател по музика и композиция в ЧНУ “Светилник”

Тео е магистър, специалност „Композиция“ при проф. Атанас Атанасов от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
64973275_2157418794370983_1217435748798562304_n (1)
CEO
Иводор Ковачев

Иводор Ковачев e вдъхновител за създаването на училище “Светилник”. Повече от 25 години той развива социална и просветна дейност като вярва, че всеки има потенциал, който трябва да намерим и разпалим.


Двадесет и две години работи като капелан в Софийски затвор и вярва, че чрез просвещението хората могат да променят живота си. Стотици лишени от свобода и техните семейства му се доверяват, извървявайки трудния път на промяната и прошката.

Като богослов, историк и психолог с целия си многогодищен опит г-н Ковачев е на разположение на семействата на децата от училището. Той се е заел със задачата да преподава “Християнска етика” и “Благонравие” – представяне на християнските ценности по един разбираем и практичен начин за децата като ги вдъхновят да бъдат съзидателни личности.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
159591232_152107083435800_8916243427606752537_n
Административен Директор
Анна Величкова

Госпожа Анна Величкова съдейства изцяло “Светилникът” да свети и да не угасва. Тя участва в неговото създаване и се вълнува то да се превърне в средище за култура, ценности, мъдрост – една сигурна среда за родители и деца. Като Социален директор към фондация “Мисия спасение” управлява проекти към Министерството на правосъдието, Министерството на труда  и социалната политика, Министерството на образованието.

Автор а на проекта “Прегърната деца”, чрез който се осъществява ежеседмична грижа към деца, които са лишени от родителска грижа.

Госпожа Анна Величкова е изпълнителен директор и на “Дворецът на щастливите хора” – социално предприятие, което е уникално по своята концепция за образование и социална ангажираност.

Магистър по икономика със специалност “Управление на обектите на интелектуалната собственост”.Завършва колеж по мениджмънт; магистър по икономика със специалност “Управление на обектите на интелектуалната собственост” в УНСС и “Компютърна издателско-рекламна дейност” в НБУ.

Контакт с Анна Величкова: [email protected]

ВИЖ ПОВЕЧЕ
IMG_4484-218
Педагог
Карина Дерибеева

Карина е с оня заряд, който кара децата да преодоляват препятствия и да изкачват върхове. Може би, защото е със спортен дух или защото носи душа на дете? А може би, защото като педагог знае, че децата имат цялата сила и енергия да бъдат победители, ако бъдат насочени и вдъхновени.

Удоволствие е за нея да експериментира различни похвати, чрез които децата неусетно стават дейни участници в различни педагогически взаимодействия – инициират различни прояви и осъзнават, че могат да бъдат творци и откриватели.

Тя знае сто хиляди игри. Е, почти сто. Това означава смях и истинско забавление. Карина е истинска пътешественичка и има “бойната задача” да представя красивите места на България. Въобще не се страхува да изкачва върхове – планински и на тези на знанието! Любимо занимание с децата е да поддържат зеленчукова градинка.

Карина Дерибеева е завършила Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, Национална спортна академия “Васил Левски” със специалност “Спортен мениджмънт и анимация” и Софийски университет “Климент Охридски” със специалност „Предучилищна педагогика“. Освен всичко друго, тя е и квалифициран ски учител и воден спасител.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
1234478_10151932715314090_621219159_n (1)
Музикален педагог
Девора Крумова

Любимото й занимание е да прави изненади и да радва своите приятели – от нея пък те научават, че човек може и с малко да направи някого да се чувства специален. От малка се занимава с музика и танци. В ранна възраст започва да преподава п Училище по изкуства “Щастливи деца” и успява да накара децата заобичат танцовото и музикалното изкуство.

Въвежда „Вдъхновителен час”– една интересна програма, в която малки и големи, тийнейджъри или младежи, наистина се вдъхновяват от музика, танци, имайки специално време на общуване и споделяне заедно, слушат музикални произведения, изработват интересни неща… Всичко, пречупено през нейния поглед – погледът на едно съвременно момиче, което знае, че ценностите не са загубени днес.

Девора е завършила Музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Кохар Андонян – клас арфа. Завършила е майсторски класове при Лизета Росси (Италия) и Сузана Клинчарова (Париж). Нейната богата концертна програма – индивидуално, с музикални формации, оркестри и участие в благотворитилни прояви, я правят музикант с богат опит, въпреки младата си възраст. Девора работи върху оркестрови композиции, които разкриват богатството на арфата и носят истинска наслада за слушателя.

Музикалната академия завършва със специалност „Педагогика на обучението по музика“. Изучава също  хорово майсторство и дирижиране.

С цялото си отношение към изкуството и това, което то може да направи в живота на хората, Девора е част от целия екип на „Дворецът на щастливите хора“ като организатор събития. Вече пета година Девора е преподава хип-хоп танци. Децата й се доверяват и освен да танцуват, те се научават да ценят приятелството и да бъдат самите те приятели. По време на часовете децата споделят и са насърчавани да откриват своята уникалност. Всъщност… те обичат да споделят с нея.

Девора е автор на няколко социални и културни проекта, които се провеждат години наред.

  • Sofia LIFE  – международна програма по изкуства, в която за седмица преподаватели от различни страни, изявени в областта си, преподават на млади хора различни изкуства, му
  • Няколко пъти през годината Девора е водещ на детската програма в Софийски затвор в „Ангелската среща“ – една вълнуваща среща на деца и техните бащи, лишени от свобода.
  • Заедно със своя съпруг основава “Споделена трапеза – вечеря за достойните възрастни хора” – екип от доброволци ежеседмично посещават възрастни хора от район “Младост”.
  • Летни еко лагери – една уникална възможност за незабравимо лято за деца от 5-15 години.

Децата от ЧНУ “Светилник” ще бъдат истински вдъхновени от госпожа Девора, която е подготвила музикални пиеси и много вдъхновителни часове.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
25539_1379861782349_6800880_n (1)
Преподавател по английски и руски език
Кристин Миланова

Кристина е завършила “Предучилищна педагогика”, “Руска филология”, както и “Начална педагогика с изучаване на английски език”. Тя е главен учител в Детска арт градина „Щастливи деца“ и преподавател в ЧОУ „Светилник“.

Тя излъчва благост и нежност и с лекота печели детските сърчица, които непрестанно й задават въпроси, защото знаят, че тя има отговор винаги.

Госпожа Криси умее да насочва целия процес на „заедното“ и децата й се доверяват като неусетно се получава един „кошер с пчелички“.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
121290006_10219836998184832_3124880879253803202_n (1)
Педагог
Беатрис Флорова

Завършва специалността “Предучилищна педагогика” в Софийски университет “Климент Охридски”. Главен учител в предучилищните групи на ЧОУ “Светилник”.

Госпожа Беатрис – обичана от децата. Прилежание и ред царят в нейните часове – успява да ги накара да обичат реда, знанието, почитта.

Добрата основа е важна.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
1074709_10200456903817531_2097185003_o (1)
Педагог
Десислава Тодорова

Госпожа Деси е завършила „Стопанско управление“ с немски език във Великотърновския университет и „Предучилищна педагогика“ в СУ „Климент Охридски“.

Тя е от хората, които не изневеряват на своето призвание. Дълги години живее в Германия, но желанието да бъде на родна земя надделява и тя се завръща с една единствена цел – да се посвети на децата.
Смята, че детският свят е необятен и е истинско предизвикателство той да бъде открит и изследван. Добрата основа е важна.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
icon-svetilnik
Преподавател по български език
Таня Караджова

Госпожа Караджова има магистърска степен по специалностите руска и българска филология от Висшия педагогически институт ВПИ “Константин Преславски” – гр. Шумен. Нейният дълъг педагогически опит е подарък за “Светилник”.

Госпожа Таня Караджова е от онези учители, които със сигурност остават в детското съзнание – всеки е убеден в нейната майчина грижовност и естествено й се доверява.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
Image_7504956_302-1
Преподавател по математика и шахмат
Боряна Строкова

За госпожа Боряна Строкова математиката е начин да победиш – да намериш решение във всяка ситуация и да го направиш с лекота.

“Активните ми занятия с шахмат датират от 1982г. като състезател на ШК „Локомотив – София”. Завършила съм НСА със специалност „Треньор по шахмат”.

Като треньор по шахмат на деца работя от 2011г. Имам опит в провеждането на шахматни състезания. „Международен съдия“ съм по шахмат. Осигурявам възможност на децата  да участват в състезания по шахмат на ШК ЦСКА, ШК „Рицар” и др. столични клубове. 50% от децата, които съм обучавала са успели да завоюват медали на клубни турнири.

Петя Караиванова е едно от моите постижения, с която работя индивидуално от 2011г.:
– осемкратен „Шампион на България“
– четирикратен вицешампион на България
– Европейски шампион и бронзов медалист от Европейски първенства
– два пъти шампион на Европейския ученически шампионат „Надежди на света” за деца до 10г.

Освен шахмата съм завършила Физика в СУ „Климент Охридски”. Член съм на „МЕНСА”, водя занятия по „Забавна математика” и „Час по мислене” в съответствие с програми за развитие на интелекта. Децата, с които съм работила, са показали висока усвояемост на учебния материал. Родителите им споделят за повишена мотивация за успех.

Изборът на ШАХМАТ е избор да бъдеш победител!

ВИЖ ПОВЕЧЕ
Класически балет
Балетен педагог
Жана Иванова

Естествено е, че мечтата й е да стане балерина. Обича да танцува.

Така госпожа Жана завършва Националното училище за танцава изкуство. В Нов Български университет придобива специалност „Танцов Театър“. С цалия си ентусиазъм и вдъхновение от балетното изкуство тя съумява да изгради отношение към красотата в своите възпитаници.

Госпожа Жана Иванова завършва и право в Софийски университет и отговаря за административния процес в учебно-възпитателната дейност.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
65492953_2157416717704524_6367471286142107648_n (1)
Балетен педагог
Галина Читърлиева

Госпожа Галя Читърлиева носи онова усещане за изисканост и изящество. Тя ги открива във всяко движение, в сивото ежедневие и учи своите възпитаници да бъдат откриватели на красота и доброта чрез танцовото изкуство.


Ученичка на ученика на създателят на българската балетна школа Анастас Петров – Асен Станчев, който й поверява създадената от него балетна школа в град Добрич. Галя е специализирала при примите на българския балет – Нина Кираджиева и Красимира Кулдамова, като има съвместни творчески проекти с тях.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
158828588_166072115239875_1981358672004615782_n (1)
Актьорско майсторство
Давид Крумов

Давид е завършил актьорско майстроство в НАТФИЗ и е преподавател по актьорско майсторство в театралното ни студио „Приказен свят“.

Той със сигурност е преподавател по мечти и детско щастие.

Организатор на Летни еко лагери и Sofia Life – международно обучение за деца и младежи по изкуства с преподаватели от различни страни.

Със своя професионализъм, доказан чрез неговия благ характер, той се превръща в любим учител и приятел за децата, защото лесно разбира техния свят. Водещ е на различни събития и програми и неговия творчески и емоционален заряд неусетно се предава на деца и възрастни.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
57614964_733273727074608_4673356362908958720_n (1)
Художествен профил
Снежина Стоева

Снежина е родена в семейство, в което изкуството има специално място. Още от малка избира да претворява света в цветове и решава да стане художник. Изучава графика, живопис и приложни изкуства при различни преподаватели и търси своя специфичен изказ като артист.
Снежи завършва „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия. Нейният поглед на творец дава една нова перспектива на малките художници и със сигурност ще ги вдъхнови.


Снежи е преподавател и в Международното училище по изкуства SOFIA LIFE, което се провежда ежежодно в София с преподаватели по изкуства от цял свят в “Дворецът на щастливите хора”.
Тя смята, че във всеки човек е заложена същността на творец и е щастлива, че заедно с екипа на ЧОУ “Светилник” и цялостната разработена програма ще може да даде възможност твореческият потенциал да бъде развит в децата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
IMG_123f3-8-640x640
Музикален педагог
Свитлана Бистра

Госпожа Светлана завършва Киевския университет по култура и изкуство и има специалност “музикален педагог”. Повече от 28 години тя предава своите умения по пиано и вокална техника на своите ученици – организира концерти, празници, режисира музикални спектакли.


Последните 15 години госпожа Свитлана Бистра е преподавател по пиано и учител по музика в средно училище при Посолството на Русия в България.
Госпожа Свитлана ни посреща с благост – тя излъчва спокойствие и ни спечелва като приятел. Със сигурност ни очаква едно музикално приключение в света на музиката!
Един преподавател с превъзходен дух.

“Песните и музиката правят живота ни красив. Аз вярвам във вас! Пожелавам ви успех!”
С обич! Светлана Бистра

ВИЖ ПОВЕЧЕ
IMG_12h50-16-640x738
Психолог
Владимир Иванов

Влади е завършил клинична психология. Последните години работи и с деца и има богат опит с детската психика, а именно – особености и проблеми в психичното развитие на детето.

„Сигурен съм, че огромна част от родителите разбират какво предизвикателство и отговорност е отглеждането и грижата за дете. Освен неповторимите мигове, на които стават свидетели – проговаряне, прохождане, майките и бащите често се сблъскват с проблеми, на които трудно могат да намерят отговор. Една от причините за това е фактът, че често забравяме, че всеки човек е отделна индивидуалност, която има своите нужди още от самото раждане“.

Сложна е човешката душа, обвита в чувства, мисли и не всеки може да ги разпознава. Именно добрият анализ на нейното състояние може да предотврати редица непредвидими обстоятелства в нашия живот. Поглеждаме с неразбиране странното поведение на любимите си хора и сякаш не можем да намерим път един към друг. Не разбираме и себе си и тогава нуждата от разговор-споделяне става наложителна.
Той е учител-приятел. Излъчва благост. Но и строгост, когато е необходимо. Участва активно в подготовката на децата н учебния процес. Естествено всички му се доверяват и той не ги разочарова. Наблюдава с обич и открива победители.

Като психолог Влади помага на децата и техните семейства да възкликват всеки ден ” Какъв чудесен свят!”

ВИЖ ПОВЕЧЕ
Логопед
Логопед
Елена Ризова

Госпожа Елана Ризова е завършва “Логопедия” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Логопедията е наука, която изучава комуникативните нарушения и разработва терапевтични методи за преодоляването им. Най-често срещани са артикулационните нарушения в предучилишна възраст, която е и най-подходящата възраст за тяхното отстраняване.

Ролята на логопеда е много важна за развитието на децата в най-ранна детска възраст.
Негови задължения са да консултира, диагностицира, провежда нужната терапия, която, разбира се, да доведе до резултати. „Логопедичната терапия развива устната реч, която по късно ще даде отражение и върху писмената“, разказва госпожа Ризова.
Превенцията на комуникативните нарушения е изключително важна и ефективна, тъй като чрез нея те се избягват или намаляват като интензитет. Овладяват се в ранен етап, което влияе положително върху цялостното психологическо и личностно развитие на детето.
Затова присъствието на госпожа Ризова в екипа е изключително важно за нас. „Всяко дете притежава индивидуалност, интереси, предпочитания и затова към всяко едно от тях трябва да се подхожда с внимание, разбиране и обич“, споделя тя.

Логопедичната консултация, терапия и превантивна дейност се поднасят на децата индивидуално или на малки групи в игрови вариант – играейки си, детето се обучава да говори и общува правилно.

Чрез ежедневните наблюдения върху децата госпожа Ризова успява да види, чуе и анализира неща, които биха останали невидими и неразбрани за родителите. Навременната намеса е от особено значение за самочувствието на децата.

ВИЖ ПОВЕЧЕ
IMG_65hf61-36-640x671
Медицинска сестра
Анжела Крумова

Медицинска сестра Анжела Крумова посреща малките съкровища и се грижи всички да са здрави. Няма спринцовки и сиропи, защото „всички са послушни“.

Анжи е майка на четири деца и нейната всеотдайност й носи любовта на семейството и колегите й.

Parva-medicinslka-pomosht-640x454
Академия първа помощ

Eкип от млади лекари от Медицинска академия провеждат образователни семинари за ефективно оказване на първа медицинска помощ. Те периодично обучават и екипа на училище “Светилник”. Повече за Академия първа помощ