Екип

41479500_2343562925658809_803216475568472064_n (1)
Директор ЧНУ "Светилник"
Ася Иванова

Ася е от онези лъчезарни хора, които дори след кратък разговор, оставят следа и един въпрос:”Защо всички не се усмихват като нея?” А усмивката – тя е израз на вътрешен мир и благополучие.

Освен езикова гимназия с английски език, Ася Иванова е завършила Софийски университет “Климент Охридски”, специалностите “Неформално образование” и  “Начална педагогика”. Опитът й като преподавател и откликът в душата на децата я насърчават в разбирането, че професията на учителя е нейното призвание. Ася е онази усмихната учителка, която ще даде цялата си обич на учениците от училище “Светилник”.

Освен Директор, Ася Иванова е начален педагог и преподавател по английски език.

Щастливо омъжена, с едно детенце.

1071088_10151718260594178_1480379714_o
CEO
Иводор Ковачев

Иводор Ковачев e вдъхновител за създаването на училище “Светилник”. Повече от 25 години той развива социална и просветна дейност като вярва, че всеки има потенциал, който трябва да намерим и разпалим. Двадесет и две години работи като капелан в Софийски затвор и вярва, че чрез просвещението хората могат да променят живота си. Стотици лишени от свобода и техните семейства му се доверяват, извървявайки трудния път на промяната и прошката.

Като богослов, историк и психолог с целия си многогодищен опит г-н Ковачев е на разположение на семействата на децата от училището. Той се е заел със задачата да преподава “Християнска етика” и “Благонравие” – представяне на християнските ценности по един разбираем и практичен начин  за децата като ги вдъхновят да бъдат съзидателни личности.

Административен директор Анна Величкова
Административен Директор
Анна Величкова

За да се види красотата на една къща, тя трябва да подредена. Госпожа Анна Величкова съдейства изцяло “Светилникът” да свети и да не угасва. Тя участва в неговото създаване и се вълнува то да се превърне в средище за култура, ценности, мъдрост – една сигурна среда за родители и деца. Като Социален директор към фондация”Мисия спасение”  управлява проекти към Министерството на правосъдието, Министерството на труда  и социалната политика, Министерството на образованието. Автор а на проекта “Прегърната деца”, чрез който се осъществява ежеседмична грижа към деца, които са лишени от родителска грижа.

Госпожа Анна Величкова е изпълнителен директор и на “Дворецът на щастливите хора” – социално предприятие, което е уникално по своята концепция за образование и социална ангажираност.

Завършва колеж по мениджмънт; магистър по икономика със специалност “Управление на обектите на интелектуалната собственост” в УНСС и “Компютърна издателско-рекламна дейност” в НБУ.

Контакт с Анна Величкова: anna.velichkova@svetilnik.bg

Музикален директор Теофил Стоев
Музикален Директор
Теофил Стоев

Теофил е от онези млади хора, които носят възхищение и надежда. Роден в Бургас – това е първата причина да търси в “дълбочината на морето” изразяването на твореца. Започва да свири на цигулка от петгодишен и разбира, че дисциплината е ключът към успеха и достигането до начертаните цели.

Участва в национални и международни конкурси, концерти в България и различни държави из Европа – както солово, така и в различни състави и оркестри. Освен в инструментални конкурси участва и в теоретични – по солфеж и елементарна теория с престижни награди. Теорията не е любимата материя на малките музиканти, /а и на големите/, но солфежът, и въобще теорията на музиката, могат да бъдат нещо много интересно за тези, които изучават музикален инструмент. учителят е този, който трябва да преобрази трудното в леснодостъпно.

Теофил Стоев е и млад композитор – негови произведения се изпълняват наред с произведенията на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Петър Христосков. Той е музикален директор в “Дворецът на щастливите хора” и преподавател по музика и композиция в ЧНУ “Светилник”

Тео е магистър, специалност „Композиция“ при проф. Атанас Атанасов от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Карина-1-150x150
Педагог
Карина Дерибеева

Карина е с оня заряд, който кара децата да преодоляват препятствия и да изкачват върхове. Може би, защото е със спортен дух или защото носи душа на дете? А може би, защото като педагог знае, че децата имат цялата сила и енергия да бъдат победители, ако бъдат насочени и вдъхновени. Удоволствие е за нея да експериментира различни похвати, чрез които децата неусетно стават дейни участници в различни педагогически взаимодействия – инициират различни прояви и осъзнават, че могат да бъдат творци и откриватели.

Тя знае сто хиляди игри. Е, почти сто.  Това означава смях и истинско забавление. Карина е истинска пътешественичка и има “бойната задача” да представя красивите места на България. Въобще не се страхува да изкачва върхове – планински и на тези на знанието! Любимо занимание с децата е да поддържат зеленчукова градинка.

Карина Дерибеева е завършила Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, Национална спортна академия “Васил Левски” със специалност “Спортен мениджмънт и анимация”  и Софийски университет “Климент Охридски” със специалност „Предучилищна педагогика“. Освен всичко друго, тя е и квалифициран ски учител и воден спасител.

Музикален педагог Девора Крумова
Музикален педагог
Девора Крумова

Любимото й занимание е да прави изненади и да радва своите приятели – от нея пък те научават, че човек може и с малко да направи някого да се чувства специален. От малка се занимава с музика и танци. В ранна възраст започва да преподава п Училище по изкуства “Щастливи деца” и успява да накара децата заобичат танцовото и музикалното изкуство. Въвежда „Вдъхновителен час”– една интересна програма, в която малки и големи, тийнейджъри или младежи, наистина се вдъхновяват от музика, танци, имайки специално време на общуване и споделяне заедно, слушат музикални произведения, изработват интересни неща… Всичко, пречупено през нейния поглед – погледът на едно съвременно момиче, което знае, че ценностите не са загубени днес.

Девора е завършила Музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Кохар Андонян – клас арфа. Завършила е майсторски класове при Лизета Росси (Италия) и Сузана Клинчарова (Париж). Нейната богата концертна програма – индивидуално, с музикални формации, оркестри и участие в благотворитилни прояви, я правят музикант с богат опит, въпреки младата си възраст. Девора работи върху оркестрови композиции, които разкриват богатството на арфата и носят истинска наслада за слушателя.

Музикалната академия завършва със специалност „Педагогика на обучението по музика“. Изучава също  хорово майсторство и дирижиране.

С цялото си отношение към изкуството и това, което то може да направи в живота на хората, Девора е част от целия екип на „Дворецът на щастливите хора“ като организатор събития. Вече пета година Девора е преподава хип-хоп танци. Децата й се доверяват и освен да танцуват, те се научават да ценят приятелството и да бъдат самите те приятели. По време на часовете децата споделят и са насърчавани да откриват своята уникалност. Всъщност… те обичат да споделят с нея.

Девора е автор на няколко социални и културни проекта, които се провеждат години наред.

  • Sofia LIFE  – международна програма по изкуства, в която за седмица преподаватели от различни страни, изявени в областта си, преподават на млади хора различни изкуства, му
  • Няколко пъти през годината Девора е водещ на детската програма в Софийски затвор в „Ангелската среща“ – една вълнуваща среща на деца и техните бащи, лишени от свобода.
  • Заедно със своя съпруг основава “Споделена трапеза – вечеря за достойните възрастни хора” – екип от доброволци ежеседмично посещават възрастни хора от район “Младост”.
  • Летни еко лагери – една уникална възможност за незабравимо лято за деца от 5-15 години.

Децата от ЧНУ “Светилник” ще бъдат истински вдъхновени от госпожа Девора, която е подготвила музикални пиеси и много вдъхновителни часове.

IMG_6489g-3-640x713 (1)
Педагог
Десислава Христова

Десислава Христова е цветен човек – пряма, категорична в действията и позицията си, която превръща професионалните си задължения в творчество и забава. Именно тези качества я правят изключително стойностен педагог. Защото тя знае как се налага дисциплина, но и знае как да стане най-добрият приятел на децата.

Десислава Христова е завършила Софийски университет “Климент Охридски” със специалност „Химия и Биология“  – природните закони и всички явления майсторски се обясняват от любимата учителка. И за да разбира още по-добре децата, е завършила и „Начална педагогика“ отново в любимия университет.

– Какво правиш? – питаме я ние.

– Хубави неща! – отговаря Деси, разказвайки ни история, в която се случват досадни неща в семейството един ден, но решават цялото семейство да се хванат за ръце и да кажат заедно: “Хубави нещааааа!“

Това не е ли добрата гледна точка– „Хубави неща!“ – казваме си го с усмивка, когато има едно „въпреки“ или „обаче“.

41479500_2343562925658809_803216475568472064_n (1)
Педагог
Ася Иванова

Ася е от онези лъчезарни хора, които дори след кратък разговор, оставят следа и един въпрос:”Защо всички не се усмихват като нея?” А усмивката – тя е израз на вътрешен мир и благополучие.

Освен езикова гимназия с английски език, Ася Иванова е завършила Софийски университет “Климент Охридски”, специалностите “Неформално образование” и  “Начална педагогика”. Опитът й като преподавател и откликът в душата на децата я насърчават в разбирането, че професията на учителя е нейното призвание. Ася е онази усмихната учителка, която ще даде цялата си обич на учениците от училище “Светилник”.

Освен начален педагог, Ася Иванова е преподавател и по английски език.

Щастливо омъжена, с едно детенце.

1be3b53cfc004189b8351060cf355806_28-collection-of-simple-flower-coloring-pages-for-kids-high-_530-763
Преподавател по български език
Таня Караджова

Госпожа Таня Караджова е от онези учители, които със сигурност остават в детското съзнание – всеки е убеден в нейната майчина грижовност и естествено й се доверява.

Госпожа Караджова има магистърска степен по специалностите руска и българска филология от Висшия педагогически институт ВПИ “Константин Преславски” – гр. Шумен. Нейният дълъг педагогически опит е подарък за “Светилник”.

Image_7504956_302-1
Преподавател по математика и шахмат
Боряна Строкова

За госпожа Боряна Строкова математиката е начин да победиш – да намериш решение във всяка ситуация и да го направиш с лекота.

“Активните ми занятия с шахмат датират от 1982г. като състезател на ШК „Локомотив – София”. Завършила съм НСА със специалност „Треньор по шахмат”. Като треньор по шахмат на деца работя от 2011г. Имам опит в провеждането на шахматни състезания. „Международен съдия“ съм по шахмат. Осигурявам възможност на децата  да участват в състезания по шахмат на ШК ЦСКА, ШК „Рицар” и др. столични клубове. 50% от децата, които съм обучавала са успели да завоюват медали на клубни турнири.

Петя Караиванова е едно от моите постижения, с която работя индивидуално от 2011г.:
– осемкратен „Шампион на България“
– четирикратен вицешампион на България
– Европейски шампион и бронзов медалист от Европейски първенства
– два пъти шампион на Европейския ученически шампионат „Надежди на света” за деца до 10г.

Освен шахмата съм завършила Физика в СУ „Климент Охридски”. Член съм на „МЕНСА”, водя занятия по „Забавна математика” и „Час по мислене” в съответствие с програми за развитие на интелекта. Децата, с които съм работила, са показали висока усвояемост на учебния материал. Родителите им споделят за повишена мотивация за успех.

Изборът на ШАХМАТ е избор да бъдеш победител!

IMG_f6599-49-640x753
Музикален педагог
Теофил Стоев

Бургас е моят роден град. А Бургас напомня за море. Там обаче направих първите си музикални стъпки. Още от петгодишна възраст профилирах в музикалното училище НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров“ със специалност цигулка до завършването ми в 12 клас. Цигулката беше неотлъчно до мен, моят най-добър приятел. И още е.

През ученическите си години имах многобройни награди от национални и международни конкурси, както и участия в стотици концерти в България и различни държави из Европа, както солово, така и в различни състави и оркестри. Освен в инструментални конкурси, съм участвал и в теоретични – по солфеж и елементарна теория, на които съм взимал престижни награди. Това май не е любимата материя на малките музиканти, /а и на големите/, но смятам, че солфежът и въобще теорията на музиката могат да бъдат нещо много интересно за тези, които изучават музикален инструмент. Ще преподавам солфеж и теория и ще го докажа. Изпитите си ги вземах с лекота с шестици – не, не се хваля – факти споделям!

Тео е магистър, специалност „Композиция“ при Проф. Атанас Атанасов от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, .

Любимата ми музика? Джаз, соул и госпъл музика – музика с послание. Свиря и на бас китара в групата „Rise up“ със записани два студийни албума и два видеоклипа,  успешни турнета из по-големите градове в  България, а наскоро осъществихме и първото си турне и в Лондон, Англия.

Мотивиран съм да изградим едни стандарти в музикалното обучение в училище “Светилник”. Музиката има първостепенно значение за всеки човек дори той да не го осъзнава. Бих положил всички усилия да докажа това и да се разбере от родители и деца.

Балетен педагог – Галина Читърлиева
Балетен педагог
Галина Читърлиева

Госпожа Галя Читърлиева носи онова усещане за изисканост и изящество. Тя ги открива във всяко движение, в сивото ежедневие и учи своите възпитаници да бъдат откриватели на красота и доброта чрез танцовото изкуство.

Ученичка на ученика на създателят на българската балетна школа Анастас Петров – Асен Станчев, който й поверява създадената от него балетна школа в град Добрич. Галя е специализирала при примите на българския балет – Нина Кираджиева и Красимира Кулдамова, като има съвместни творчески проекти с тях.

Актьорско майсторство Давид Крумов
Актьорско майсторство
Давид Крумов

Той със сигурност е преподавател по мечти и детско щастие.

Давид е преподавател по актьорско майсторство в театралното ни студио „Приказен свят“. Организатор на Летни еко лагери и Sofia Life – международно обучение за деца и младежи по изкуства с преподаватели от различни страни.

Давид завършва актьорско майстроство в НАТФИЗ. Със своя професионализъм, доказан чрез неговия благ характер, той се превръща в любим учител и приятел за децата, защото лесно разбира техния свят. Водещ е на различни събития и програми и неговия творчески и емоционален заряд неусетно се предава на деца и възрастни.

Медицинска сестра Анжела Крумова
Медицинска сестра
Анжела Крумова

Медицинска сестра Анжела Крумова посреща малките съкровища и се грижи всички да са здрави. Няма спринцовки и сиропи, защото „всички са послушни“.

Анжи е майка на четири деца и нейната всеотдайност й носи любовта на семейството и колегите й.

Parva-medicinslka-pomosht-640x454
Академия първа помощ

Eкип от млади лекари от Медицинска академия провеждат образователни семинари за ефективно оказване на първа медицинска помощ. Те периодично обучават и екипа на училище “Светилник”. Повече за Академия първа помощ

Психолог Владимир Иванов
Психолог
Владимир Иванов

Сложна е човешката душа, обвита в чувства, мисли и не всеки може да ги разпознава. Именно добрият анализ на нейното състояние може да предотврати редица непредвидими обстоятелства в нашия живот. Поглеждаме с неразбиране странното поведение на любимите си хора и сякаш не можем да намерим път един към друг. Не разбираме и себе си и тогава нуждата от разговор-споделяне става наложителна.

Влади е завършил клинична психология. Последните години работи и с деца и има богат опит с детската психика, а именно – особености и проблеми в психичното развитие на детето. „Сигурен съм, че огромна част от родителите разбират какво предизвикателство и отговорност е отглеждането и грижата за дете. Освен неповторимите мигове, на които стават свидетели – проговаряне, прохождане, майките и бащите често се сблъскват с проблеми, на които трудно могат да намерят отговор. Една от причините за това е фактът, че често забравяме, че всеки човек е отделна индивидуалност, която има своите нужди още от самото раждане“.

Той е учител-приятел. Излъчва благост. Но и строгост, когато е необходимо. Участва активно в подготовката на децата н учебния процес.  Естествено всички му се доверяват и той не ги разочарова. Наблюдава с обич и открива победители.

Като психолог Влади помага на децата и техните семейства да възкликват всеки ден ” Какъв чудесен свят!”

Логопед
Логопед
Елена Ризова

Госпожа Елана Ризова е завършва “Логопедия” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Логопедията е наука, която изучава комуникативните нарушения и разработва терапевтични методи за преодоляването им. Най-често срещани са артикулационните нарушения в предучилишна възраст, която е и най-подходящата възраст за тяхното отстраняване.

Ролята на логопеда е много важна за развитието на децата в най-ранна детска възраст.
Негови задължения са да консултира, диагностицира, провежда нужната терапия, която, разбира се, да доведе до резултати. „Логопедичната терапия развива устната реч, която по късно ще даде отражение и върху писмената“, разказва госпожа Ризова.
Превенцията на комуникативните нарушения е изключително важна и ефективна, тъй като чрез нея те се избягват или намаляват като интензитет. Овладяват се в ранен етап, което влияе положително върху цялостното психологическо и личностно развитие на детето.
Затова присъствието на госпожа Ризова в екипа е изключително важно за нас. „Всяко дете притежава индивидуалност, интереси, предпочитания и затова към всяко едно от тях трябва да се подхожда с внимание, разбиране и обич“, споделя тя.

Логопедичната консултация, терапия и превантивна дейност се поднасят на децата индивидуално или на малки групи в игрови вариант – играейки си, детето се обучава да говори и общува правилно.

Чрез ежедневните наблюдения върху децата госпожа Ризова успява да види, чуе и анализира неща, които биха останали невидими и неразбрани за родителите. Навременната намеса е от особено значение за самочувствието на децата.