“Моето любимо училище” – конкурс за рисунка с майсторски клас с художника Виктор Ковалев

майсторски клас на художника Виктор Ковалев

СнежиВ “Светилник” открихме конкурс за рисунка на тема “Моето любимо училище”. Творбите на децата ще бъдат оценявани от художника, илюстратор и преподавател  – Виктор Ковалев, който ще бъде председател на журито.

Няма ограничение за техниката и материалите, а възрастта на участниците е от 5-9 години.

Най-добре представилата се творба, става големия победител на конкурса.

А, как точно ще се разбере коя е победилата рисунка?

Това е голямата изненада!

Имам честта и удоволствието да бъдем домакини на този така скъп гост, който е не само художник, но и голям приятел на децата. Илюстрира много детски книжки, анимира филмчета, съвсем наскоро излезе и неговия комикс “Дървото”.

Той ще обяви и ще връчи наградите за първо, второ и трето място. 

Най-големият победител получава и най-голямата награда:

  • Първа награда – майсторски клас с Виктор Ковальов, заедно с неговия авторски комикс с подпис и пожелание, медал, грамота.
  • Втора и трета награда – майсторски клас с Виктор Ковальов, медал, грамота.

Бонус награда “Любимец на публиката” – до 20 февруари.

Изненадите не свършват и ние сме щастливи да обявим и награда на публиката.

Дали мнението на журито и това на публиката ще съвпадне, предстои да разберем.

Скъпи приятели, ще имате възможност да гласувате под рисунките, които ще бъдат публикувани на нашата фейсбук страница в периода от 16 до 20 февруари.

Времето за подготовка е до 15 февруари.

Оценяването от журито ще се проведе от 16 до 20 февруари. Насърчаваме нашите малки светилничета и пожелаваме нестихващо творческо вдъхновение.

Снежина Стоева
Преподавател по изящни изкуства и графичен дизайн


Кой е Виктор Ковалев (Ковальов)

Виктор Ковалев е роден и израснал в Минск. На 18-годишна възраст заминава да учи в Москва в училище за декоратори и специалисти по реклама. По-късно получава филологическо образование в Московския педагогически университет, където учи и аспирантура в катедра „Детска психология“.

От най-ранно детство художникът се е увличал от изкуството, но го е възприемал само като хоби. Впоследствие изобразителното изкуство остава най-постоянната и плодотворна негова дейност.

В картините на художника Виктор Ковалев се отразяват мотивите и атмосферата на онези места, които са оставили ярък отпечатък върху чувството му за красота – това са природата на Беларус и Русия. Пейзажите му излъчват спокойствие и лека носталгия по природата.

През 2011 г Виктор Ковалев се установява в родния град на съпругата си – София. 

Тук той създава голяма част от последните си картини.

Виктор се фокусира предимно върху сериозна и задълбочена работа по илюстрации и акварел, за които черпи вдъхновение от източник България.

Акварелът става любим негов способ, тъй като, никоя друга боя не е в състояние да предаде усещането за прозрачната чистота на природата. Но най-вече техниката на акварела е ценна за него, защото винаги съдържа елемент на изненада. Повечето акварелисти рядко рисуват подробна скица и най-често творческият процес се оказва едновременно експеримент и вълнуващо приключение с неочакван резултат.

Освен акварели, Виктор Ковалев рисува много илюстрации за книги, списания, презентации и уеб проекти, които през последните десетилетия създава главно дигитално.

Съвсем наскоро издаде и комикса “Дървото”, вече наличен в книжарниците.

Впускайки се в света на художника Виктор Ковалев, човек се среща с доброта, умиротвореност и хармония, създаващи онова усещане, което всеки от нас познава и което се стреми да постига по един или друг начин в живота си.Картините му създават около себе си пространство на същина, на настояще и истинско душевно разцъфтяване. Изключителната дълбочината на погледа му насища всяка творба с детайли и въображение, което позволява едновременно да се наслаждаваш и да мечтаеш докато си там, пред чистота на образите. Срещаме се с една наистина разнолика душа.

Повече може да разгледате на сайта на художника victorkovalev.art